WWW.ROOKTONNEN.NL

ROOKOVENS, ROOKTONNEN EN TIPS 
VOOR THUISROKERS

 
 

Uw rookton voor de eerste keer gebruiken
[Start] [ Voeg toe aan Favorieten ] [ inhoud] [ Rookton huren] [ zoeken ].Links

Onze rookovens

 


NIRO 
50 x 40 en 125 cm hoog met deur van 45 x 80 cm
.

De Rookoven NIRO 50 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 50 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.
De Rookoven NIRO 60 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 60 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.NIRO
30 x 30 x 125 PRO

De Rookoven NIRO 30 x 30 x 125 pro is een rookoven van 30 x 30 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.

NIRO 400 PRO
De Rookoven NIRO 400 pro is een rookoven van 40 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.Alle rookovens
Rookton van 40 x 40 groot:    Deze Rookoven van 40 x 40 cm 100 cm hoog is gemaakt van maar liefs 1mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.


Koud rookunits

Koud roken van vis en vlees zoals zalm in een bestaande rookton is met de losse NIRO koudrook unit mogelijk. Deze losse koudrookunit past op elke NIRO rookton.
Dit is geen rookton meer: maar een complete rookoven die niet onder doet voor proffesionele rooktonnen.                    Dit is ons topmodel: de NIRO 40 x 125 cm hoog met koudrook unit die u ook los kunt bestellen om te gebruiken op reeds bestaande rooktonnen

 

 

Rook jij Rook ik
zelf vis roken met Rook jij Rook ik Niet iedereen weet dat het roken van vis één van de oudste manieren is om vis te conserveren. 
5e druk Volledig in kleur

 

 

Thermometer Met een speciale Thermometer is het aflezen van de temperatuur een koud kunstje.

 

eXTReMe Tracker

 

 

 

 

 Uw rookton voor de eerste keer gebruiken

GEBRUIKSAANWIJZING

Alvorens U de oven in gebruik neemt,laat deze eerst Ca. 15 minuten zonder vis voorbranden met alleen wat stukjes hout.
Hierdoor slaat de rookgeur neer op het metalen krijgen andere geuren geen kans meer.
De te roken vis dient men grondig schoon te maken en te ontslijmen.
Vervolgens naar eigen inzicht pekelen of zouten. Daarna droogt men ze met keukenpapier goed af. Nog even op een plek in de schaduw laten nadrogen tot de huid als perkament aanvoelt,

Men vult de vuurplaat eerst met wat dunne blokjes hout en stapelt daarop met wat tussenruimte de dikkere blokjes. Maak de plaat niet geheel vol! Sprenkel hierover wat brandspiritus en steek het geheel aan. Vervolgens zet met de ton over de vuurplaat.

Met een beetje spelen met de luchtgaten en de jute afdeklap regelt men de zuurstoftoevoer.
De aan de pennen geregen vis kan u in de rookoven hangen. Zorg er wel voor dat de vissen elkaar niet raken en dat ze goed op pen of haak zitten.

Nu gaat u de vis in de oven een beetje drogen een minuut of 10 met dichte luchttoevoer en zonder jute lap (dus bij een lage temp. de vis iets opdrogen).
daarna gaat u de vis garen.
Een oventemperatuur van 80-100 graden Celsius is ideaal.
Meestal is een minuut of 10 voldoende.
Loopt de temperatuur door tot boven de 95 graden, temper dan het vuur door de luchtgaten dicht te doen.

Als u denkt dat de vis gaar is, doet u de luchtgaten van de oven dicht en zo ontstaat er rook en begint het echte rookproces
en de temperatuur mag zakken tot zo'n 70 graden. Zou men hoger gaan dan druipt het vet uit de vissen en dat betekent smaakverlies.
Het is beter wat langer te roken bij een lagere temperatuur dan kort bij een te hoge temperatuur. Afhankelijk van de soort en dikte van de te roken vis, alsmede de buitentemperatuur, duurt het totale gaar + rookproces zo'n 45 tot 75 minuten.

Haal de gerookte vis voorzichtig uit de oven en wikkel ze in een oude krant om ze nog 15 minuten te laten "nagaren". Dat komt de smaak zondermeer ten goede en daar gaat het tenslotte om.

Waarschuwing: zijn de bijgeleverde houtblokjes en zaagsel op, neem dan wel het goede hout voor de volgende rooksessies. Eikenhout, beukenhout en elzenhout zijn prima. 
Gebruik echter nooit naaldhout of geďmpregneerde houtsoorten, die kunnen ongezond zijn en geven de vis een slechte smaak.

Reinig tenslotte de pennen en haken in een afwassopje want restanten
gerookte vis aan de pennen trekken vliegen en schimmels aan.

Heel veel rookplezier met uw nieuwe  rookton.

Onze aanraders !!

Gerookte lekkernijen uit eigen keuken. Ontdek hoe makkelijk zelf roken eigenlijk is en proef het enorme verschil met kant-en-klaar gerookte producten. Rook jij Rook ik Alles over het roken van warm en koud roken van vis en het roken van vlees kunt u lezen in het boek . Viskeuken : Boek voor de panvisser met veel tips van de chef, en mooie recepten maar ook hoe je de vis moet schoonmaken en bewaren.

Heeft u zelf een mooi rookrecept mail deze naar 

rookrecepten@rooktonnen.nl
 

Gerookte lekkernijen
Gerookte lekkernijen leert u de techniek van het roken en welke mogelijkheden er allemaal zijn om te variëren.
Rooktips

Het breien van netwerk
repareer zelf uw netten en fuiken met het breien van netwerk
Gratis boetnaald

Rooktonnen ads
Visvakantie 
aan de Regge
Overheempark ‘t Mölke in Zuna. Langs de camping stroomt het riviertje de Regge. Een paradijs voor sportvissers. Kinderen kunnen zich op het water uitleven met een meegebrachte rubberboot. En wat te denken van een unieke boottocht in een elektrisch aangedreven salonboot, de Ems Reggestroom, geschikt voor tochten met circa 25 personen.
Visvakantie in Overijssel

adverteren op 
deze site ?

Viskeuken
In dit boek o.a. de volgende onderwerpen:vis gezond en lekker, marinades voor de fijnproevers, bakken en stoven van vis, alles over bijgerechten en drank, het schoonmaken en fileren, en een keur aan heerlijke visrecepten.
Voor de panvisser

Peuren doe je zo
Alles over het peuren op paling in Peuren doe je zo
Met gratis peurset

Vragen ?
Vragen over www.rooktonnen.nl ? mail de webmaster.
mail de webmaster


NIRO Rookovens: Daar is over nagedacht.               Al onze rookovens zijn te bewonderen op www.rooktonnen.nl
Voor vragen of bezichtigen ?   
klik om een e-mail te sturen 
of bel met  
057- 0523879 of  06-11462129 
( na 18.00 uur)

 

 

 


Advertenties