WWW.ROOKTONNEN.NL

ROOKOVENS, ROOKTONNEN EN TIPS 
VOOR THUISROKERS

 
 

Roken is een kunst
[Start] [ Voeg toe aan Favorieten ] [ inhoud] [ Rookton huren] [ zoeken ].Links

Onze rookovens

 


NIRO 
50 x 40 en 125 cm hoog met deur van 45 x 80 cm
.

De Rookoven NIRO 50 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 50 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.
De Rookoven NIRO 60 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 60 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.NIRO
30 x 30 x 125 PRO

De Rookoven NIRO 30 x 30 x 125 pro is een rookoven van 30 x 30 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.

NIRO 400 PRO
De Rookoven NIRO 400 pro is een rookoven van 40 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.Alle rookovens
Rookton van 40 x 40 groot:    Deze Rookoven van 40 x 40 cm 100 cm hoog is gemaakt van maar liefs 1mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.


Koud rookunits

Koud roken van vis en vlees zoals zalm in een bestaande rookton is met de losse NIRO koudrook unit mogelijk. Deze losse koudrookunit past op elke NIRO rookton.
Dit is geen rookton meer: maar een complete rookoven die niet onder doet voor proffesionele rooktonnen.                    Dit is ons topmodel: de NIRO 40 x 125 cm hoog met koudrook unit die u ook los kunt bestellen om te gebruiken op reeds bestaande rooktonnen

 

 

Rook jij Rook ik
zelf vis roken met Rook jij Rook ik Niet iedereen weet dat het roken van vis één van de oudste manieren is om vis te conserveren. 
5e druk Volledig in kleur

 

 

Thermometer Met een speciale Thermometer is het aflezen van de temperatuur een koud kunstje.

 

eXTReMe Tracker

 

 

 


Roken is een kunst

Het roken van voedsel gebeurde al in de oudheid.
Roken was vroeger vooral een middel om het eten langer houdbaar te maken en om insecten op afstand te houden.
tegenwoordig roken we voornamelijk voor de typische rooksmaak.

Rookmot of schaafsel.
Een rookdoos of rookoven voor op het gasfornuis bestaat uit een soort braadslede met goed sluitend deksel. Binnenin is een rooster, dat voor gebruik moet worden schoongemaakt en ingevet. Onder de rooster bevindt zich een afdruipbak. Op de bodem van de doos strooit men de rookmot of schaafsel van harde houtsoorten, die voor de rookontwikkeling zorgen. Het nat maken van poeder of snippers verhoogt de rookontwikkeling. Iedere houtsoort geeft rook af met een andere geur, waardoor het voedsel een eigen smaak en een eigen parfum krijgt.
Zo gebruikt men voor het roken van paling vaak eikenhout en voor zalm of gevogelte vaak hout van de elzenboom.
Wildliefhebbers geven de voorkeur aan houtmot van de appelboom of van wijnstokken. De smaak van varkensvlees combineert mooi met die van gerookt notenhout, wat in de handel meestal hickory heet. Ook schaafsel of mot van beuk, eik en esdoorn zijn geschikt. Het gekozen schaafsel of mot dient gegarandeerd zonder toevoegsels te zijn: schaafsel uit de houtzagerij bevat vaak lijm of conserveringsmiddelen die gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn.
Roken kan op verschillende manieren gebeuren of gecombineerd worden met andere technieken. 


Roken met behulp van de rookdoos of rookoven
Roken met behulp van de rookdoos of rookoven voor op het gasfornuis heet 'warm Roken, omdat de temperatuur in de doos / oven hoog kan oplopen en de voeding door de grote hitte gedeeltelijk gaar wordt gestoomd. In de grotere rooktoestellen worden vlees of vis meestal opgehangen in een schoorsteen vormige rookton of kast boven smeulend houtvuur: ook hier spreekt men van warm roken, omdat de ingrediënten hangen in hitte tot 95 graden om te garen, daarna wordt er in dezelfde ruimte rook geproduceerd die wel lager in temperatuur is ( ongeveer 50 - 60 graden Celsius ) maar nog steeds wat verwarmd wordt door de restanten van het vuur.
Roken is een techniek waarbij het van belang is dat matig wordt omgesprongen met houtmot of schaafsel, maar ook met de warmte. Een flinke eetlepel houtmot in een rookdoos of rookoven voor op het gasfornuis doet al wonderen. Voedsel dat 'te' rokerig smaakt door het te lang op een te hoge temperatuur roken of door het gebruik van te veel rookmot of schaafsel is te sterk en onaangenaam van smaak.
Vlees of vis kun je 'naturel' Roken of eerst marineren, zodat de ingrediënten een extra smaak krijgen. Het gemarineerde eten moet eerst worden drooggedept voordat het op de rooster gaat.
Rookt men grote stukken voedsel op hoge temperatuur en heeft het voedsel geen tijd om van binnen gaar te worden, dan kan de bereiding worden voortgezet in de oven, op de barbecue of in de magnetron.

Koud roken 
Koud roken gebeurt op een lage temperatuur in rook die meestal slechts 25° C warm is, de vuurhaard en de plaatst waar de rook geproduceerd wordt is ook op enige afstand van de te roken waar.
De rook gaat dan via een schoorsteen of buis naar de rookruimte en koelt onderweg af tot de gewenste temperatuur.
Geen wonder dat de koud roken meer tijd in beslag neemt dan de warme rook methode.

Vis roken
Wil je vis roken, kies dan bij voorkeur vette soorten, zoals forel, paling, makreel, zalm, heilbot, karper en haring. Minder vette vissoorten zoals wijting of rode poon kunnen snel uit elkaar vallen, leg deze bij voorkeur op een rooster die bekleed is met aluminiumfolie waarin gaatjes zijn geprikt. Ook garnalen en scampi's en mosselen kunnen op deze manier worden gerookt, zelfs het roken van noten en groente is op deze manier mogelijk.
Het vlees van gevogelte, zoals eend, kip, kalkoen, kwartel, gans, duif en struisvogel, is gerookt een delicatesse. Grotere dieren kan men in dele versnijden of heel laten en dan gedeeltelijk roken en daarna verder bereiden in de oven, op deze manier blijft het vlees mooi sappig en krijg je toch de typische rooksmaak.
De kleinere dieren, zoals duif en kwartel, kunnen in hun geheel worden gerookt, waarbij men het gevogelte vaak in een kom van aluminiumfolie legt.

Alle vleessoorten zijn geschikt om te roken.
Ook kan je alle soorten vlees roken, zelfs zwezeriken, ganzenlever en nieren.
Het eenvoudigst zijn worsten ( hang maar eens een eenvoudige braadworst in de rookoven )en varkensribbetjes.
Vlees met weinig vet, zoals rosbief en varkenshaas, worden meestal kort gerookt, waarna de bereiding wordt voortgezet in de pan of in de oven.

Wild roken
Ook wild is geschikt om te roken.

Onze aanraders !!

Gerookte wild en gevogelte recepten
Gerookte vis recepten.
Gerookte vlees recepten
Gerookte roomboter

Gerookte lekkernijen uit eigen keuken. Ontdek hoe makkelijk zelf roken eigenlijk is en proef het enorme verschil met kant-en-klaar gerookte producten. Rook jij Rook ik Alles over het roken van warm en koud roken van vis en het roken van vlees kunt u lezen in het boek . Viskeuken : Boek voor de panvisser met veel tips van de chef, en mooie recepten maar ook hoe je de vis moet schoonmaken en bewaren.

Heeft u zelf een mooi rookrecept mail deze naar 

rookrecepten@rooktonnen.nl

 

 

 

Gerookte lekkernijen
Gerookte lekkernijen leert u de techniek van het roken en welke mogelijkheden er allemaal zijn om te variëren.
Rooktips

Het breien van netwerk
repareer zelf uw netten en fuiken met het breien van netwerk
Gratis boetnaald

Rooktonnen ads
Visvakantie 
aan de Regge
Overheempark ‘t Mölke in Zuna. Langs de camping stroomt het riviertje de Regge. Een paradijs voor sportvissers. Kinderen kunnen zich op het water uitleven met een meegebrachte rubberboot. En wat te denken van een unieke boottocht in een elektrisch aangedreven salonboot, de Ems Reggestroom, geschikt voor tochten met circa 25 personen.
Visvakantie in Overijssel

adverteren op 
deze site ?

Viskeuken
In dit boek o.a. de volgende onderwerpen:vis gezond en lekker, marinades voor de fijnproevers, bakken en stoven van vis, alles over bijgerechten en drank, het schoonmaken en fileren, en een keur aan heerlijke visrecepten.
Voor de panvisser

Peuren doe je zo
Alles over het peuren op paling in Peuren doe je zo
Met gratis peurset

Vragen ?
Vragen over www.rooktonnen.nl ? mail de webmaster.
mail de webmaster


NIRO Rookovens: Daar is over nagedacht.               Al onze rookovens zijn te bewonderen op www.rooktonnen.nl
Voor vragen of bezichtigen ?   
klik om een e-mail te sturen 
of bel met  
057- 0523879 of  06-11462129 
( na 18.00 uur)

 

 

 


Advertenties